Härlig segling mot Pollença ☀️

Efter sedvanliga morgonbestyr och tankning av vatten var det äntligen dags att släppa tamparna för en segling norrut från Puerto de Sóller mot Pollença på norra Mallorca. Vi fick en härlig segling med bra slörvindar. Trots att vi hade medvind gippade vi ett antal gånger för att slippa plattläns.

Vågorna hade lagt sig bra efter de senaste dagarnas blåst så vi fick en behaglig resa. Under resan kom vi att resonera om hur gammalt Finland är som land (1917). Det gjorde oss nyfikna på Finlands krigshistoria så Google fick guida oss; finska inbördeskriget (1918) finska vinterkriget (1939-1940), ersättningskriget (1940-1944) och lapplandskriget (1944-1945). Vem vet när vi kommer att få användning av denna kunskap 😉.

Gasten var den ombord som var mest påläst på Finlands krigshistoria. Google hjälpte oss att få en ännu bättre bild över historien.

Efter ca fem timmars segling längst Mallorcas karga västkust passerade vi Mallorcas norra hörn Cap Formentor och vek av in i viken mot Pollença.

Vinden var västlig och det blåste upp till 9 meter så vi revade storseglet och rullade in en del på genuan. Det blev en bra segling och efter dagens etapp på 38 NM ankrade vi på 4 meters djup i viken utanför Puerto de Pollença. Efter att vi avnjutit resans första grill tog vi härliga och långa kvällsbad i det 25-gradiga vattnet 💦. Det blev en härlig kväll på eget ankare med en måne som nästan var full.

En nästan full måne lyser upp i ankarviken

Efter en lugn och skön natt, frukostbestyr och morgonbad var det dags att vid lunchtid ta upp ankaret för att gå in till hamnen i Pollença. Tvätt och inköp stod på agendan. Kapten och gasten fick tag i ett oljefilter så de kunde byta olja på NOSTRA. Navigatören tvättade ett par tvättar som torkade fort i solen. Med varsin ryggsäck promenerade vi bort till EROSKI där vi inhandlade ingredienser till tre middag inför överresan till Sardinien. Vi hade tankar på att äta ute på kvällen men det gick över så vi valde att äta upp resterna av kycklingwoken istället .

Natten till tisdagen blev rejält blåsig med regn så vi bestämde oss för att stanna ytterligare en natt i hamnen. Navigatören ägnade tisdagen åt att baka bröd och att laga tre middagar. Det fick bli tre klassiker., båtpasta med bacon och champinjoner, köttfärssås och kalasgod fläskfilé med champinjoner och paprika. När det var färdiglagad vakuumförpackades allt och stuvades i kylen. Bra prepp om sjön blir för jobbig på överfarten.

Det kan kallas krypavstånd 😉

På tisdag kväll åt vi en god middag på restaurangen ett halvt steg från NOSTRA. Därefter klev vi ombord och tittade på ett avsnitt av över Atlanten innan vi kröp till kojs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *