Efter ytterligare en lugn natt i lagunen Mar Menor, där den utlovade nordliga vinden som tur var uteblev, tog vi upp ankaret strax innan klockan nio för att vända fören norrut och utfarten till Medelhavet. Vi ville inte riskera att komma försent till broöppningen klockan tio. Den här gången fick vi broöppning på första försöket och var precis som förra gången enda båt som passerade. Det märks att det är ”off season” även om vi tycker att vädret är som en tidig och fin höstsäsong.
Hej då Isla Grosa och lilla El Farallón 👋
Det var var så lite vind så vi drog inte ens ut storseglet och efter knappt 20 NM var vi på ingång mot Torrevieja och marinan Real Club Náutico, en av tre marinor. Marinan svarade redan vid första anropet och vi hänvisades till en ponton en bit in där en marineros stod och vinkade.
På väg in mot Torrevieja 💦
Vi valde att förtöja med fören mot kajen vilket i sig inte var något problem. Från kajen går det en tunn lina som är fastknuten i två grövre tampar i höjd med fören (eller för vår del aktern) tanken är att man ska förtöja med de grova tamparna, en på varje sida av båten. För vår del blev det knas den här gången eftersom någon tydligen hade knutit makramé med linorna. Tamparna låg i kors och det var svårt att få ordning på vad vad som var rätt och fel eftersom tamparna hålls samman av ett tvärgående snöre 😅. Efter mycket om och men, och med hjälp av en marineros som blev rejält svettig i värmen, hade vi en grov tamp på knaparna, en på varje sida. Ett tag var vi oroliga för att linan hade fastnat någonstans under NOSTRA men efter att ha snurrat upp linorna så var vi trygga med att inget satt fast.
Efter incheckning och dusch fick vi trevligt besök av Anette och Dan-Inge. De har boende i Torrevieja och det var deras sista kväll här för den här gången. Det var roligt att vi hann fram så vi fick träffas innan de åkte mot kallare breddgrader.
Efter bubbel i NOSTRA gick vi ut för lite mat men precis som så många gånger tidigare var vi i ofas med de spanska mattiderna. Vid den tiden när vi är hungriga stänger många restauranger för att sedan öppna mellan 19-20 igen och då är det för sent för oss att äta. Första stället stängde precis när vi kom dit och skulle öppna först tre timmar senare . Istället gick till en trevlig pizzeria, La Pizza Nostra, med god mat, öl och vin.
Pizzeria Nostra levererade 🌟
Tillbaka i NOSTRA tog navigatören på sig ryggsäcken för att gå till Mercadona för lite stödköp. Under tiden skulle kapten tanka vatten. Det visade sig vara lättare sagt än gjort och vid första försöket sprutade han ner både sig själv och båtgrannarna 🙈. Kapten som har en hel påse i NOSTRA med olika kopplingar var nu tvungen att använda en särskild adapter som vi fått kvittera ut mot en deposition i marinan. Kapten blev ”arbetsarg” och mumlade långa haranger om spanjorer och deras idiotiska idéer när det gäller el och vatten. Efter att ilsket ha röjt runt i verktygslådan och fräst att det är märkvärdigt att man ska behöva en hel verktygslåda för att tanka vatten fick han äntligen till det med en slangklämma kring adaptern. En timma senare när navigatören var tillbaka var NOSTRAs vattentankar fulla och kapten förhållandevis nöjd 😊.
Särskild adapter till vattnet 🤔
På torsdag morgon var det bara 12 grader men värmen kom snabbt när solen kom fram. Klockan nio mönstra Bernt och Elisabeth på för att följa med oss på resan till Santa Pola. De är kompisar från Björkö, förr seglade vi ihop men nu åker de husbil istället så de slipper fendrar och tampar 😉. Nu bor de på campingen i Santa Pola under delar av året. Vi fick en trevlig resa med bra guidning över områdena vi passerade. Tack för att ni mönstrade på det var grymt roligt att få extrabesättning!
Efter incheckning, tilläggare och lunch i NOSTRA följde vi med Elisabeth och Bernt en bit mot campingen. De visade oss den stora marknadsplatsen där det är marknad varje lördag och måndag och tipsade om bra mataffärer. När vi skilts åt gick vi tillbaka till hamnen och satte oss på en av restaurangerna i marinan för att ta kaffe och glass. Köket hade precis stängt så vi beställde varsin kaffe. Navigatören var envis och frågade om det inte gick att få glass till kaffet. No, no! Då ändrade sig navigatören snabbt och valde ett glas rött istället. Servitören frågade på spanska om det skulle vara något till vinet, okänt vad 🤷♀️. Ja, ja det blir säkert bra, det kanske blir glass ändå till det röda vinet 🤔.
När servitören kom tillbaka serverade han kapten en kopp svart kaffe och ett glas rött vin med en isbit i 😳 till navigatören. Mannen i det norska sällskapet vid bordet intill log och sa. – Jag hörde åt vilket håll det gick men visste inte om jag skulle lägga mig i. Så förutom ett glas kallt rött och dagens spanska glosa ”hielo” som vi nu vet betyder is fick vi en trevlig pratstund med norrmannen där han tipsade om flera trevliga restauranger. Roligt att få lite tips eftersom här blir vi kvar i åtta nätter för att träna på glosan för glass och för att besättningen utökas med Erica, Mats och Agnes ❤️.
Helt underbart att läsa om era äventyr. Språkförbistring/kulturella olikheter är en spännande utmaning.🤷 Själv försöker jag träna upp lite bosniska vardagsglosor, inte helt enkelt 😅
Hej Ylva, roligt att du hänger med oss. Har förstått att du är ute på nya äventyr. Var rädd om dig och lycka till 🤗
Hej, roligt att vi fick besök 😀
Tack själva, ni har fin plats på campingen. Tack för god dricka 🥰 och trevligt samtal.