Caramet-sur-Mer

Det var lugnt och skönt att ligga förtöjd på boj inatt. Vi tog en lugn start på morgon med frukost i sittbrunnen samtidigt som vi spanade in alla båtar som lämnade hamnen. Helt plötsligt hör vi en kraftig smäll och master som slog, det lät precis som att något gått på grund. Det visade sig att en öppen motorbåt på 5-6 meter med ett vasst ankare i fören hade kört rätt in i sidan på en av de segelbåtarna som låg på utsidan piren. Tur vi inte la oss där igår 😱. Det blev ett herrans liv på platsen. Vi tror vi att det var fransmän i båda båtarna vilket i och för sig var bra. Vi hade haft det jobbigt med att först vara franskt arga och sedan skriva en skadeanmälan på franska 😅.

Kapten kontaktade hamnen via VHF kanal 09 och frågade om de hade en ledig plats inne i hamnen för oss. Vi blev hänvisade en långsidesplats som blev perfekt. Väl inne i hamnen var det dags för kapten att ge logggivaren lite kärlek (det är den som visar hur fort vi kör). Den har slutat fungera några gånger till och från de senaste dagarna så en översyn var välbehövlig.

Längre fram på bryggan låg en norsk båt. De hade haft koll på när vi kom igår så de visste att vi var svenskar. Själva var det på väg hem till Lofoten efter fyra år i Portugal och Grekland. De hade två ”pingers” ombord som de undrade om vi var intresserade av. Pingers används av fiskare både i Portugal och i Norge. De sätts på fiskenäten och sänder ut ett ljud på en frekvens som delfiner och späckhuggare inte gillar. Många långseglare har dom på släp efter båten vid Biscaya och längs Portugals kust för att förebygga attacker från späckhuggare som förstör båtarnas roder. Späckhuggarna rör sig norr- och söderut, eftersom de följer tonfiskstimmen. Så nu är vi med två ”bananpingers”, färdigriggade med tampar och blysänken.

Vi blev med två pingers för knappt halva priset och norrmannen köpte ett nytt batteri för inkomsten. Win-win 👌

Även om risken är liten att bli utsatt för späckhuggare så känns det bra att kunna förebygga det som går att förebygga, och om en sjöbuse från Lofoten tyckte att det är en bra grej så tycker vi också det. Ljudet ska aktiveras när pingern kommer i vattnet men av någon anledning gav den ifrån sig ljud när kapten stoppade ner dem i den stuv. Det hörde både Britta och navigatören, dock inte kapten. Britta smög runt, spanade och funderade på vad som hade kommit in i NOSTRA 😂.

Tog en promenad upp till centrum i den 30-gradiga värmen. Vi klagar absolut inte, det var inte så många veckor sedan vi tog av oss långkalsongerna.

Båtkyrkogård. Att något som är så fult samtidigt kan vara så vackert 🌟

Det blev lunch på stan innan vi gick tillbaka till NOSTRA, vi betalade hamnavgiften för två nätter, tog kaffe och en siesta.

Normmannen gick gick på bryggan och väntade på att en mekaniker skulle komma med ett nytt batteri ”the first thing in the afternoon” hade han fått som besked. Vi bjöd in honom på en öl, frugan var och tvättade kläder på stan. Här var tvättmöjligheterna verkligen annorlunda. Stora 18 kilos tvättmaskiner och torktumlare står strategiskt uppställda vid parkeringsplatser och köpcentrum.

Rejäla tvättdoningar i Bretagne

Norrmannen delade med sig av de erfarenheter de fått under fyra år i Medelhavet. De hade aldrig betalat något extra skatt i Grekland och de hade aldrig klarerat in i något land när de lämnat EU, exempelvis Albanien och Marocko. Deras devis var att det var bättre att inte ställa frågor kring vilka krav som fanns, det var bättre att ligga lite under radarn. Bevisligen hade det funkat för dem, det frågades aldrig efter några papper i hamnarna. När det gällde strömberäkningar hängde de på engelsmännen när de lämnade hamnarna, ” dom kan ju det här” var deras resonemang🤔. Vi tror att det sista var lite överdrivet men vi tog med oss en hel del bra tips. Det där med att inte ha koll på regelverket behöver vi nog smälta lite 😅 om vi känner oss själva rätt.

Cyklade upp till affären för lite inköp. Det var en stor och välsorterad butik och vi hittade äntligen havregryn.

Det här gillade vi! Vid varje grönska och frukt fanns en kod till vågen. Inga krångel med Google översätt för att kunna göra rätt 😀

Det var inga fiberhavregryn direkt som vi brukar ha till gröten men de var väl värda att få en chans. Däremot var det omöjligt att hitta färsk mjölk, Prosecco var betydligt lättare. Navigatören får ta sig en promenad till affären tidigt imorgon för att se om det kommit in någon mjölk i annat fall får vi testa att Prosecco till gröten 😉.

Prosecco till gröten istället för mjölk, ja varför inte 😉

Till middag blev det svamprisotto kokad i tryckkokaren – den blev lika perfekt 👌 som första gången.

Risotto á la tryckkokare

Att förtöja på platser med tidvatten brukar aldrig vara något problem men den här båtägaren hade troligtvis otur när hen tänkte 😳.

Lite väl nära land om ni frågar oss 😱

2 svar på ”Caramet-sur-Mer”

  1. Oj, den ankringen hade inte ens vi noviser på S/Y Sonnja fått till 😂
    Gott med bubbelgröt ändå! 🥂😇

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *