Efter två nätter i Porto Cristo lämnar vi för Cabrera

På fredagen fick vi äntligen ”Mallorca-väder”, stålande sol och ”badkruke-varmt” vatten 💦. Inne i hamnen i Porto Cristo fanns en fin och ren sandstrand, där tog vi oss vårt kvällsdopp innan vi tog en dusch i hamnens duschar.

Stranden i Porto Cristo

När vi ligger i hamn gillar vi de kommunala kajerna här på Balearerna. Förutom att de är betydligt billigare så är det mer liv och rörelse i förhållande till de privata marinorna. Vi har än så länge bara positiva erfarenheter av både service och serviceutrymmen. I Port Porto Cristo förtöjde man mot en stenkaj som vi tycker ger en härlig känsla, det liknar förutsättningarna på de grekiska öarna. Vid den här tiden på säsongen har det också varit lätt att få plats men vi har förstått att om någon månad kommer det vara betydligt svårare.

NOSTRA fick gott om plats vid kajen i Porto Cristo

På lördag förmiddag tog vi en promenad i närområdet och fyllde på med vatten och frukt. Vid 12-tiden packade vi ner en liten matsäck och tog apostlahästarna i knappt 3 kilometer till grottorna, Cuevas de Hams. När vi kom fram till området blev vi först lite fundersamma eftersom det var ett dinosaurieland 🦕. Hm, det var inte riktig vad vi hade tänkt oss. Efter att ha ätit vår medhavda matsäck gick vi in en liten bit i området och där fanns entrén ner mot grottorna. Där var det betydligt lugnare och lummigare.

Första delen av den guidade turen gick till Cueva Azul, den blå grottan. Där inleddes besöket med en historiebeskrivning innan vi gick några trappor upp i grottan i ett magiskt blått ljus. Där fick vi sätta oss ner och titta på en film om Big Bang som spelades upp på grottväggen. I slutet på filmen zoomades vi in i Cuevas de Hams.

Grottorna som är 10 miljoner år upptäckts först 1905 av en man, Don Pedro, när han letade efter onyx som han skulle ha till export. Han började att utforska grottorna och 1910 ordnade han belysning genom att använda ett kvarnhjul som drevs av ett vattenfall. På så sätt alstrade en dynamo 16 timmars ljus om dygnet och grottorna kunde utforskas.

Inne i grottorna har det under 10 miljoner år bildatas stalaktiter och stalagmiter som blivit till fantastiska konstverk. Konstverken förstärktes av den belysning som arrangerats i grottorna. Riktigt fräckt!

Grottorna är 850 meter långa och består av 12 olika ”salar”. I huvudgrottan finns det tre sjöar. Sjöarna ligger trettio meter under marken och är fyllda med saltvatten. Sjöarna som ligger i nivå med havet har en vattentemperaturen på 18 -20 grader året om, precis som temperaturen i grottorna. Luftfuktigheten i grottorna är omkring 80 procent. En av salarna kallas ”Sala de los anzuelos” som kan översättas med ”krokrummet”. I den salen har stalaktiterna av någon anledning ”vuxit” till krokar 🪝. Varför de har blivit så är det ingen som har kunnat lista ut.

Efter drygt en timme var vi ute i sol och värme igen. Vi kunde konstatera att grottorna var väl värt ett besök. Naturen är magiskt!

På vägen hem till NOSTRA stannade vi för lunch och vätskepåfyllning. Vi beställde dagens mixed paella som tyvärr inte kom särskilt högt upp på vår rankinglista för paella. Till paellan ingick det en flaska vin så vi fick i iallafall i oss lite vätska 😉. Vi gjorde lite stödköp på Hiper Centro som vi har insett är ett bra komplement till EROSKI.

Dagen avslutades med härligt sittbrunnshäng i solen, tacos till middag och skön avkoppling.

Efter sedvanliga frukostbestyr och dusch av besättningen var vi redo att lämna fina Porto Cristo på söndag förmiddag. Innan vi släppte tamparna hade vi ett trevligt samtal med Sanne på danska båten @sailingroskva. Vi sågs som hastigast i Almerimar men nu fick vi möjlighet att byta kontaktuppgifter så vi kan ha fortsatt kontakt och förhoppningsvis träffas lite längre fram.

Söndagens tur var planerad till ön Cabrera, en obebodd ö som ligger söder om Mallorcas sydöstra hörn. Efter 7 NM passerade vi Porto Colom vilket innebar att vi har som längeseglare genomfört ett helt varv, fast bara runt Mallorca 😉. Cabrera är sedan 1991 ett naturreservat och det är inte tillåtet att ankra i någon av öns vikar. Vill man övernatta måste man boka en boj (görs online) och så måste man ansöka om tillstånd för att beträda området. Proceduren var inte särskilt besvärlig och vi fick en bekräftelse direkt om att vi hade fått en plats. Bojarna har olika färger beroende på båtstorlek och för NOSTRA gällde gul boj, båtar mellan 12-15 meter. Bokade bojar är tillgängliga från klockan 18.00 på ankomstdagen och ska lämnas senast klockan 17.00 på avresedagen.

Kapten hade varit förutseende och satt upp genackern redan i hamnen vilket var perfekt. Det blev en härlig söndag där NOSTRA gled söderut i 3-6 knop i den lätta vinden endast ”iklädd” genacker. En härlig dag med perfekt fart för vi ville ju inte komma fram för tidigt.

Kapten njuter av genackerseglingen 💦

Klockan 17.45 hade vi rullat in genaackern och fortsatte in i viken och förtöjde i en av de lediga gula bojarna. Det kom in många båtar efter oss som också skulle övernatta, många (de flesta) var tyska hyrbåtar så ett och annat ”genau” hördes i viken. Här blir vi kvar några nätter för att utforska ön. Naturen ska vara välbevarad och vacker och det ska finnas fina vandringsleder. Djurlivet och växter ska vara något speciell så det verkar bli en tuff start på kommande arbetsvecka 😎 men innan vi tar kväll ska veckans bröd med nötter och aprikoser gräddas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *