Tisdagen i La Rochelle blev en produktiv dag. Det blev ett lyckat letande efter kattmat till Britta. Navigatören tog cykeln ett par kilometer och passade på att köpa hela lagret av den mat vi köper i Sverige – man vet aldrig hur hungrig en skeppskatt kan bli 😻.
Brittas matförråd är påfyllt 😻
Kapten hittade en elkabel med rätt kontakt som passar NOSTRA så nu har vi en ny kabel på 25 meter. Sedan blev det storkok av chili con carne och köttfärssås som vakuumförpackades innan det frystes in. En burk med picklad rödlök fick det också bli innan storköket stängde för dagen 😉. Perfekta förberedelser för hungriga besättningsmedlemmar. Vi pratade med hamnpersonalen om att vi ville lämna hamnen 06.30 på onsdag morgon vilket inte var några som helst problem.
På onsdag morgon ringde klockan 05.00 för att hinna med att förbereda oss och NOSTRA inför en lång etapp. Strax innan halv sju släppte vi tamparna och gled förbi bron som precis öppnat, och tillsammans med en stor katamaran så lämnade vi hamnen.
Vädermässigt var det en stilla och fin morgon men på kajen var det flera sällskap som var på väg hem efter nattens festligheter. Längs hamnutloppen gick det ett gäng killar som vinkade och sjöng högt när vi passerade. De kanske ville välsigna oss med en ”Biscayahymn” 😉.
Vi lämnade La Rochelle bakom oss i en fin soluppgång. Efter att ha passerat utfarten satte vi nästan rakt sydlig kurs mot Hondaribbia som är den första spanska hamnen i Biscayas östra hörn.
En resa på drygt 170 NM som tar omkring 30 timmar. Kursen innebar att vi gick utanför det skjutfält som finns längre söderut, området är ca 39 NM långt och ca 12 distans brett. Även om vi har förstått att det inte skjuts på nätterna så kändes det ändå bra att ha en bra säkerhetsmarginal till området.
Efter ett par timmar med motorgång satte vi storsegel och genua. Enligt prognosen skulle det vara svaga vindar hela dygnet så vi var glada över att det fanns lite segelvind. Den ostliga vinden var tillräcklig i cirka 2,5 timmar, men sen dog den ut och vi gjorde för lite fart så det blev att starta motorn igen. Vår kurs innebar att vi gick längst den franska provinsen Gascognes kust som är väldig lång och rak.
Vid 18 tiden kom vinden tillbaka, nu från nordväst. Vi rullade ut genuan igen och seglade fram till två-tiden på natten. Totalt blev det segling i 10,5 timma vilket var betydligt mer än vad vi hade hoppats på.
Trefärgslanternan lyser tydligt i toppen. Den används när vi seglar. Går vi för maskin är det andra lanternor som ska användas.
Mr Wattson var nerfälld och laddade i stort sett hela resan så laddningskontot gick på plus 👍. Middagen bestod av spagetti och köttfärssås, till kvällsmat i samband med solnedgången fixade kapten pizza.
Kapten fixade kvällsmat 👌
Vi delade upp natten i tvåtimmarsvakter så att både kapten och navigatören fick möjlighet till avslappning och lite sömn. Britta hängde med den av oss som hade frivakten 😻. Det blev en lugn, varm och torr natt.
Efter en fin soluppgång delvis skymd i moln var det dags att hissa Spaniens gästflagga. Vi har letat efter en gästflaggan från Baskien eftersom vi har förstått att det är så man vill bli hedrad i den här regionen. Tyvärr har vi inte hittat någon ännu men vi har inte gett upp hoppet.
Spanska gästflggan hissad
På väg in mot hamnen tonade delar av Pyrenéerna upp sig. Så mäktigt. Här är naturen annorlunda, branta berg med prunkande växtlighet hela vägen ner mot vattnet. Så fint!
Vi förtöjde på ponton G som enigt våra hamnbeskrivningar skulle vara gästplatser. Här är första hamnen där de inte kommit ut och anvisat oss en plats. Ja ja, det är väl olika i olika länder 🤔. Efter att ha förtöjt ordentligt gick vi till hamnkontoret och betalade för två nätter. Navigatören fick gå tillbaka till båten och hämta all dokumentation om båten samt kaptens pass vilket krävdes för en fullständig incheckning.
Eftermiddagen blev riktigt varm, nästan ingen vind och strålande sol. Kapten fixade till den ”windscoop” han köpte för något år sedan men som vi inte riktigt har fått till tidigare. Nu hade han tänkt till och det blev perfekt. Bra genomdrag av luft i NOSTRA 💨 härligt!
Windscoop för att få cirkulation i båten
På kvällen gick vi ut och käkade middag i hamnen. Sissela på SHONA hade tipsat om att vi skulle dricka det vita vinet Txakoli. Vi beställde in en flaska och blev förundrade över att vi bara fick stora dricksglas. Kapten frågade lite försynt om det var rätt glas till vinet vilket servitrisen försäkrade oss om att det var. Hon visade att man skulle hälla upp från hög höjd och i precis rätt mängd, när det var slut var det samma procedur igen. Navigatören skulle översätta det med ”bubbel från hög höjd” vilket gav mersmak 😀.
Nu säger vi ”au revoir France ” och kan konstatera att vi har haft fina veckor efter den franska kusten med färre språkmässiga utmaningar än vad vi befarat och säger: ”Hola España”.
Tack Gisela för att jag fick låna din franska basker 🤗
Det var inte en dålig ’kvällan’ som kapten svängde ihop! 😉
Bubbel på hög höjd vill jag gärna ta del av i september (om det inte är andra rutiner i Portugal då dvs 🤔) 🍾❤️
Vi kommer att dela med oss av alla ”bubbel-rutiner” vi sett under resan. Den stooora flaska står i säkert förvar i NOSTRAs stuv tills ni är på plats 🥰🤗
Fantastisk reseskildring! Känns som man är med på ett hörn😁.
Verkar som att extremhettan vi får rapporterad på nyheterna inte påverkat er så mycket. Kanske är det mer åt inlandet den gör sig påmind. Skönt i så fall.
Just nu visar sig Bohuslän från sin bästa sida! Men avdrifter, strömmar o andra utmaningar-de äventyren får ni fortsätta bjuda på. Här är maneter det närmaste utmaningar vi har😅.
Tack för nu! Alltid kul att se om det kommit något inlägg från Nostra framåt kvällskvisten🥰
(Ny look du fått i basker👌)
Tack, det är roligt och tryggt att ha dig ombord 😉. Hörde på nyheterna om manetinvasionen 😱, får hoppas att det blir lite varmare i vattnet för då drar de sig ner djupare.
Förstår att det är underbart i Bohuslän nu, även om vi hör att det är trångt i hamnar och i naturhamnar. Det är ju inget ni drabbas av för det är väl mest större fritidsbåtar 🤔.
Jag försökte hedra fransmännen med en baskerbild ☺️ Nu när det kommer vara lite mer distans mellan oss 😉
Ser alldeles, alldeles underbart ut🥰Vilken häftig dygnsseglats ni har gjort och att ni redan är i Spanien är otroligt.
Baskern sitter som en smäck och passar ju perfekt❤️😍
Hej vännen, det är verkligen en annan kust här i norra Spanien än den i Frankrike. Höga bevuxna berg som sluttar ner i havet med små samhällen här och var. Under natten i San Sebastian fick vi njuta av Biscayas dyningar 😅. Allt väl ombord 🤗